‘ In de schaduw van mijn geluk

Sta ik hier

Van buiten normaal

Van binnen stuk

Mijn kind in mijn armen

Probeer het te verwarmen

Maar mijn hart is koud

Mijn angsten verbijsterend overheersend

Alsof vrees als een tiran in mij regeert

En mijn lichaam leert te falen en te kruipen

Sta ik hier van vechtlust verstoken

Mijn wil is gebroken

Niemand die mijn nood  hoort.

Ze leven rustig door

Geen angst die hun leven verstoort

En ik sta hier huilend

Met mijn kind in mijn armen

In de schaduw

Van mijn geluk’.

 

‘Vrouwen en partners over pnd, auteur Tosca’

 

 

 

De postpartum depressie

 

Je bent zwanger! Je leeft op een roze wolk. De hele maatschappij heeft je tenslotte doen voorkomen dat zwanger zijn en een kindje hebben een ultieme droom is. Je verwacht een prima zwangerschap, een wolk van een baby, een super kraamtijd en dan samen heerlijk genieten. Heel vaak is dit een droom die als een zeepbel uit elkaar spat. Dit is niet de realiteit en het is tijd dat dit eens openbaar wordt gemaakt. Heel veel vrouwen voelen zich voor de zwangerschap prima, maar na de positieve test komen er klachten waar ze niet op hebben gerekend. Of je zweeft wel aardig weg op je wolk J Maar na de geboorte stort je hier snel vanaf. Natuurlijk gaat het bij een grote groep aanstaande moeders ook heel goed! Maar de groep waarbij dit niet het geval is is ook groot en daar is gewoon te weinig informatie over! En totaal géén voorlichting! Het is niet realistisch dat je zoveel voorlichting krijgt maar niets hoort over het risico dat je hormonaal of energetisch klachten kunt krijgen.  Dit zou bij het standaard pakket moeten zitten!

 

Wat is een postpartum depressie?

Een postpartum depressie betekent dat je na de geboorte van de baby depressief kunt worden maar omvat zo veel meer! Het gaat niet alleen om depressie maar ook angsten, paniek, onrust, niet slapen, je kind niet leuk vinden, wanhoop, alleen maar willen slapen……Het is een hele lijst.

 

Wanneer begint zo’n postpartum depressie (hierna ook PPD genoemd)

Dat kan direct na de geboorte zijn tot maanden erna. Vaak zie je dat het langzaam minder goed gaat. Een grote trigger is het stoppen van de borstvoeding!

Er zijn ook andere triggers die PPD kunnen veroorzaken:

-          Stress

-          Tekort vitaminen, mineralen, vetzuren

-          Afvallen

-          Slechte voeding

-          Slechte weerstand

-          Start anticonceptiepil, mirenaspiraal, morning after pil e.d.

-          Oververmoeidheid

 

Hoe verloopt een PPD?

In het begin zijn de klachten constant aanwezig en op zijn heftigst. Vaak kan de moeder niet alleen zijn met de baby. Het is een fabeltje dat elke moeder met PPD haar baby iets aan wilt doen. Dit kán een symptoom zijn maar dan praat je nog alleen over dwanggedachten. En het komt veel minder voor dan men denkt. Na enkele tijd worden de klachten erger rond de ovulatie en menstruatie. Dit betekent dat de PPD over gaat in het premenstrueel syndroom. De dagen ertussen zouden beter moeten worden. Zonder behandeling kan dit lang duren.

 

Hoe kom ik aan de diagnose PPD?

Het is niet simpel om een diagnose als PPD te krijgen. Er is nog geen officiële test voor. Dit onder het mom dat hormonen constant wisselen. Dat is ook zo! Maar er zijn vanuit het buitenland wel testen die je een beeld geven van je hormoonstatus. Ook is het van belang dat de therapeut/ arts veel van PPD weet. Naar aanleiding van je verhaal kun je al veel vaststellen.

 

Is PPD een mode verschijnsel? Vroeger kwam het toch amper voor?

Dat is absoluut onzin. PPD staat al beschreven in de documenten van Hippocrates. Duizenden jaren geleden! Er zijn altijd vrouwen geweest die hier last van hadden. Alleen tot de jaren 50 van de vorige eeuw werden vrouwenkwalen vaak als hysterie beschouwd. Het is wel zo dat PPD waarschijnlijk nu meer voorkomt door onze maatschappij. Dit is uit te leggen. Het komt waarschijnlijk mede door:

-          Hormonale anticonceptie: dit heeft een groot effect op de hormoonhuishouding. Door de nagebootste hormonen ontstaat er een stagnering in een natuurlijk hormonaal systeem. Er komt geen eitje meer vrij. De eierstokken moeten stoppen met een natuurlijk proces. Signalen vanuit de hypofyse worden onderdrukt. Je gevoelsleven is afhankelijk van je hormonen. Deze kan hierdoor veranderen.

-          Oestrogeen dominantie: Alle produkten om ons heen bevatten stoffen die de hormoonhuishouding veranderen. Vooral vrouwen boven de 30 jaar blijken hier al bloot aan te staan. De hormoon veranderende stoffen heten xeno oestrogenen en zitten bijvoorbeeld in plastic flesjes, schoonmaakmiddel, make-up, zeep, shampoo en ga maar door.

-          Het milieu: Denk aan gifstoffen die je inademt, gif op fruit en groenten, enz

-          Voeding: Uitgeputte landbouwgrond bevat vrijwel geen mineralen meer. Groenten en fruit bevat nog maar een fractie van wat we nodig hebben. We eten veel maar krijgen niet genoeg naar binnen van wat we nodig hebben. Vlees bevat hormonen en antibiotica. Drinkwater zou sporen van antidepressiva en de anticonceptiepil bevatten. Voeding in de supermarkt zit vol suiker en verkeerde vetten. En ga zo maar door!

-          Experimenteren met drugs kan gevolgen hebben voor de hersenchemie. Deze staat in nauw contact met onze hormoonhuishouding. Er kan schade op zijn gelopen. Vaak zie je bijvoorbeeld een probleem met serotonine.

-          We leven in een jachtige maatschappij. Sta je ooit nog wel eens even stil? Zit je nog wel eens even gewoon lekker te hangen? Overal om je heen zijn prikkels. We krijgen in 1 week evenveel te verwerken als een mens 100 jaar geleden in zijn hele leven. We zijn overprikkeld, oververmoeid en ons zenuwstelsel draait overuren.

 

Hoeveel vrouwen krijgen PPD?

Er zijn geen exacte cijfers. Veel vrouwen gaan niet naar de huisarts voor hulp. Veel vrouwen vertellen helemaal niet dat ze klachten hebben! Geschat moet worden dat zo 3 tot 4 op de 10 vrouwen klachten ervaart van mild tot zwaar.

 

Gaat een PPD over?

Ja, maar zoek hulp! Een PPD gaat na een aantal maanden over in het premenstrueel syndroom. Maar dit kan betekenen dat je nog 2 á 3 weken per maand klachten hebt. Er is goed iets te doen aan deze klachten!