Zwanger & en welke vitaminen?
 
In Nederland is het niet standaard om tijdens de zwangerschap gebruik te maken van supplementen (vitaminen en mineralen). Wel adviseert men tot een week of 12 extra foliumzuur. Maar vitaminen hebben zoveel meer te bieden als je zwanger bent. En dit gaat op voor moeder als kind. Meestal wordt er gezegd dat je gewoon maar goed moet eten. Toch wijst onderzoek uit dat aanvullingen hun nut hebben. Ook voor vrouwen zonder ernstige klachten.Ik heb talloze moeders gevraagd om speciale vitaminen te nemen in het ontwikkelings project samen met een arts. Het is ongelooflijk als je zag  hoe goed de moeders zich voelden!.
 
Goede supplementen kunnen helpen bij:
 
 1. Oververmoeidheid door combi werk en gezin of die typische zwangerschapsuitputting!
 2. Misselijkheid
 3. Verminderde concentratie en vergeetachtigheid
 4. Somberheid
 5. Lage weerstand
 6. Laag HB (ijzer)
 7. Stress
 8. Beschermt  tegen pre & postpartum depressie
Ook de baby heeft er baat bij. Hier zie je o.a.  positieve invloed op het gebied van:
 1. Intelligentie
 2. allergieën
 3. Weerstand
 4. Gedragsproblematiek
 5. Fijne motoriek
 6. Baby's huilen minder
Snel weer zwanger?
 
Als je snel na elkaar zwanger wordt heb je een verlaagde spiegel van benodigde stoffen. Dit heeft weer invloed op het kindje wat het met een kleinere hoeveelheid vitaminen, mineralen, vetzuren e.d. moet doen. Tekorten tijdens de zwangerschap hebben zeer waarschijnlijk invloed op de ontwikkeling van het kind op latere leeftijd. Ook heeft elk volgend kindje minder stoffen tot zijn of haar beschikking.
 
Borstvoeding?
 
Tijdens borstvoeding hebben veel moeders het gevoel dat de kleine hen letterlijk opeet! Het valt op dat weinig borst voedende moeders letten op de extra hoeveelheid Kcal die zij tot zich moeten nemen. Vaak hanteren zij dezelfde hoeveelheid als tijdens de zwangerschap en de tijd daarvoor. Borstvoeding geven is intensief werk. Je moet je voeding aanpassen en omdat de baby zo veel essentiële voedingsstoffen bij jou 'tankt' is het nodig om deze aan te vullen zodat jij zelf niet tekort komt!
 
Het miniconsult
 
Het is lastig om zelf uit te zoeken welke vitaminen en mineralen nodig zijn. Ook moet je voorzichtig zijn want tijdens de zwangerschap en borstvoeding mag je niet alles gebruiken. Je kunt bij geen roze wolk een miniconsult aanvragen. Hoe gaat dit in zijn werk?
 
 1. Stuur een e-mail, spreek het in op het antwoordapparaat. Bel op het telefonisch spreekuur.
 2.  Vergeet niet te vermelden dat het gaat om een miniconsult zwangerschap,
 3. Je krijgt daarna een lijst met vragen via de email.
 4. Deze stuur je terug.
 5. Je krijgt aan de hand daarvan een recept thuis. Hiermee kun je met 25% korting een jaar vitaminen en mineralen bestellen bij een groothandel.
 6. Een miniconsult is zo betaalbaar mogelijk gehouden zodat iedereen hiervan gebruik kan maken. Het consult bedraagt E 45,00 en is eenmalig. Dit consult is alleen voor moeders zonder klachten of risico op een depressie! Heb je meer ondersteuning nodig verwijs ik je naar de preventie.
De gevolgen van suppletie blijf je jaren zien. Bijvoorbeeld bij leeftijdsgenootjes die via hun moeder minder vis hadden binnengekregen. Ze struikelen bijvoorbeeld minder vaak over speelgoed dat ze zelf neer hebben gelegd en bewegen zich vloeiender. Een hogere inname van transvetzuren zorgde juist voor een slechtere motoriek. Deze vetzuren zitten vooral in bewerkte producten zoals bijvoorbeeld patat, chips en koekjes
 
Astma en vitamine D
 
Zwangere vrouwen die een hogere inname hebben van vitamine D hebben een lagere kans op het krijgen van een kind met astma in de vroege jeugd. Dr. Carlos Camargo van Harvard Medical School presenteerde de resultaten van zijn onderzoek op het jaarcongres van de American Academy of Allergy Asthma and Immunology [AAAAI]. Hoewel al meerdere studies een beschermend effect hadden laten zien van vitamine D bij tal van ziekten, was dit de eerste studie die een verband met astma aantoonde
 
Eczeem minder bij probiotica
 
Na twee jaar onderzoek bleek dat de kans op het ontstaan van eczeem bij kinderen met aanleg voor een aangeboren aanleg voor allergie drastisch kon verminderen door het inzetten van een specifieke probiotica. 
Dit blijkt uit de zogenoemde pandA studie. Hieraan deden 156 gezinnen mee met een erfelijke aanleg voor eczeem. Aanstaande moeders slikten de probiotica tijdens de zwangerschap. De kinderen kregen het vanaf de geboorte tot en met het eerste levensjaar. De kinderen uit de probiotica groep hadden de eerste drie levensmaanden significant minder kans (58%) op het ontwikkelen van eczeem. Ook blijft de probiotica op de leeftijd van 2 jaar bescherming bieden tegen eczeem. Het effect komt tot stand in de eerste drie levensmaanden.
Onderzoek: Ecologic-pandA studie 2009
 
 
Nu ook laag vitamine B12 een verhoogd risico neuraalbuisdefect  2009
 
Het verband tussen een te lage foliumzuurstatus van de moeder en het verhoogde risico van neuraalbuidefect (NTB) bij de nakomelingen is inmiddels bekend en suppletie met foliumzuur heeft het optreden van NBD bij kinderen met 50 tot 70% teruggedrongen. Uit nieuwe studie blijkt nu dat ook een tekort aan vitamine B12 bij zwangere vrouwen verband houdt met een verhoogde kans op NBD bij de foetus. Het onderzoek betrof 278 zwangere vrouwen. Bij 171 was bij de foetus een NBD, waartoe open ruggetje behoren, vastgesteld. De overige 107 vrouwen waren zwanger van een kind zonder NBD maar hadden eerder wel een kind met deze aangeboren afwijking gekregen. Een controlegroep werd gevormd door in totaal 901 vrouwen. Bij alle vrouwen werd in de gemiddeld 15e week van de zwangerschap bloed afgenomen ter bepaling van de vitamine B12-status. Het onderzoek vond plaats in Ierland waar de inname van voedingssupplementen en verrijking van voedingsmiddelen met vitamines ten tijde van de bepalingen nagenoeg niet voorkwam.
 
 
 
Waarschuwing      
 
 
Let op! Tijdens de zwangerschap moet je voorzichtig zijn met het slikken van natuurlijke middelen en suppletie. Doe dit onder toezicht van een deskundige!