Rond 1950 wordt hormonale anticonceptie voor het eerst getest door biochemicus Pincus. Men komt erachter dat twee hormonen, oestrogeen en progestageen, zwangerschap kan voorkomen. Rond 1960 komt de eerste anticonceptiepil op de markt in Amerika. Na een jaar gebruiken meer dan 1 miljoen Amerikaanse vrouwen hem. Het is een enorme doorbraak. Eindelijk kun je zelf beslissen of je zwanger wilt worden.
 
Bijwerkingen
 
Door dit succes kijkt men niet zo erg naar de bijwerkingen. De farmaceutische industrie laat doorschemeren dat het allemaal wel meevalt. Het is nu bijna 50 jaar later en miljoenen vrouwen over de hele wereld gebruiken de pil. Er zijn tientallen merken op de markt. Het is de populairste vorm van anticonceptie. De pil is door de jaren heen veranderd en is vervangen door lichtere soorten. Niettemin heeft de anticonceptiepil nog steeds veel bijwerkingen. Toch wordt hier zeer weinig aandacht aan gegeven. Onderzoeken die boven tafel komen lijken net zo snel weer te verdwijnen. Op de bijsluiter staan wel bijwerkingen maar over één bijwerking hoor je niet veel. Die bijwerking is depressie! Een bijsluiter uit 1960 vermeldt dat een vrouw die de pil slikt een depressie kan krijgen, al is het is absoluut niet zeker dat dit wordt veroorzaakt door het middel.
 
Nu een halve eeuw later is dit nog steeds niet veranderd. Er is in 2005 onderzoek gedaan op een Australische universiteit door professor Hayashri Kuljarni van de afdeling psychologie. Zij vergeleek depressie tussen pil en niet pil gebruikers. Hieruit blijkt dat pilgebruiksters een hoger risico op een depressie hebben. Over de hele wereld duiken steeds meer forums op die verhalen laten zien over depressie en angst door pilgebruik. Velen van hen die stopten voelden zich beter. Bizar detail is dat bijna alle vrouwen aangeven nooit gewaarschuwd te zijn door de voorschrijver. Niemand had ooit gehoord dat de pil een depressie of angststoornis kan veroorzaken.
 
Hoe werkt de pil?
 
De hypofyse regelt het vrijkomen van de eicel. De eierstokken en het hormoon progesteron reageren hierop. Door de pil komen er dagelijks synthetische hormonen in je lijf vrij. Hierdoor werkt de hypofyse niet meer samen met de eierstokken en progesteron wordt niet meer extra aangemaakt. De samenwerking wordt verbroken. Als een vrouw op jonge leeftijd met de pil begint, kan dit systeem wel 20 jaar onderdrukt worden. Hierdoor kunnen haar emoties veranderen. Zoals je weet hebben hormonen direct invloed op je gevoelsleven. Vrouwen merken dit pas als ze stoppen met de pil. Velen zeggen minder 'vlak' te zijn en beter in hun vel te zitten. Onderzoek laat zien dat vrouwen die de pil gebruiken een andere partnerkeuze maken dan wanneer zij geen anticonceptiepil zouden nemen. Dit zou de toename van het aantal echtscheidingen kunnen verklaren. In de pil zit progestageen. Dit is een synthetische versie van progesteron. Samen met een synthetisch oestrogeen wordt dit gebruikt in de pil. Progestageen staat er om bekend dat dit het ‘gelukshormoon’ serotonine (neurotransmitter) doet verlagen. Dit komt omdat de concentratie van een enzym toeneemt waardoor het niveau van serotonine vermindert. Vrouwen die al gevoelig zijn voor depressie hebben over het algemeen al een lagere serotonine spiegel. Nemen zij de pil zijn de gevolgen voorspelbaar. De minipil en de prikpil staan erom bekend klachten te verergeren van vrouwen die al last van een depressie hebben. Deze middelen bevatten alleen progestagenen. Deze progestagenen verlagen ook het serotonine niveau. Door de nieuwe studie zoals van professor kulkami hopen we dat er binnenkort wetenschappelijk bewijs hierover komt. Feit blijft dat de pil fabrikanten dit detail al bijna 50 jaar verzwijgen.
 
Geen erkenning
 
Vrouwen klagen erover dat artsen ontkennen dat zij psychische symptomen krijgen van de pil. Hierdoor voelen zij zich niet erkend. Het is toch niet vreemd dat hormonale anticonceptie invloed kan hebben op ons gevoelsleven? Hormonale veranderingen brengen nu eenmaal schommelingen in ons gedrag te weeg. Denk maar aan de puberteit, zwangerschap, menopauze e.d.

Pilgebruikers hebben een groter risico stress-gerelateerde klachten te krijgen omdat ze hormonaal minder goed toegerust zijn voor omgang met langdurige psychische en fysieke stress. De pil vermindert het niveau ACTH, het hypofysehormoon  dat de productie van de  bijnierhormonen cortisol en DHEA regelt. Deze vermindering kan gevolgen hebben voor de stress en immuunrespons. De pil vermindert de opnamen van vitamine  B1, B2, B6, B12, E  foliumzuur en de mineralen zink en magnesium. De pil brengt de vrouw in een gecontroleerde menopauz

Bron: Eb en vloed van hormonen, Leo van de Zijde
 
 
 
En de mirenaspiraal?
 
De mirena is een spiraaltje wat een lage hoeveelheid hormonen afgeeft te weten levonorgestrel, een synthetische progestageen. Dit spiraaltje wordt voor 5 jaar in de baarmoeder geplaatst. De hormonen beïnvloeden de baarmoederwand zodat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen. Het slijm in de baarmoederhals wordt ook taaier en dikker zodat zaadcellen moeilijk in de baarmoeder kunnen komen. Veel vrouwen die last hebben van de pil of hormoon gevoelig zijn stappen over naar de mirenaspiraal. Toch kan de mirena ook klachten geven. Talloze forums over mirena en depressie laten dit zien. Google het maar eens (Mirena  en depression). Vooral op de Amerikaanse sites zie je een overvloed aan klachten en problemen omtrent deze spiraal.
 
Dat de bijwerking depressie wel bekend is kun hieronder lezen. 
 
'De volgende hormonale bijwerkingen zijn gemeld: menstruele klachten bestaande uit amenorroe, spotting en onregelmatig bloedverlies, acne of andere huidproblemen, hoofdpijn, toegenomen vaginale secretie, depressie, oedeem, misselijkheid, gewichtsveranderingen, pijnlijke borsten, in zeldzame gevallen hypertensie. De volgende hormonale bijwerkingen zijn gemeld: menstruele klachten bestaande uit amenorroe, spotting en onregelmatig bloedverlies, acne of andere huidproblemen, hoofdpijn, toegenomen vaginale secretie, depressie, oedeem, misselijkheid, gewichtsveranderingen, pijnlijke borsten, in zeldzame gevallen hypertensie'. 
 
                                 
De morning after pil
 
De morning after pil is eigenlijk een grote hoeveelheid pil. Hiervoor gelden dezelfde risico's. In Amerika vindt men het vreemd dat de morning after pil hier vrij verkrijgbaar is bij de drogist en apotheek. Niet echt een middel om in de vrije verkoop te gooien! Denk aan al die tienermeisjes die regelmatig dit middel als anticonceptie gebruiken! De bijwerkingen die in de bijsluiter staan:
 
'De morning after pil heeft dezelfde bijwerkingen als de reguliere geboortebeperkingspillen met inbegrip van de veranderingen in de menstruele cyclus. Bijwerkingen zijn: misselijkheid, braken hoofdpijn, buikpijn, krampen, gewichttoename, opvliegers, zwelling van het gezicht, enkels of voeten, ongewone vermoeidheid of zwakte, acné, slaapproblemen, verlies van libido, huiduitslag, geestelijke depressie, bloedstolselvorming, gevoelloosheid, ectopische zwangerschap'.
 
 
De pil en depressie
  
 
Depressieve gevoelens tijdens de stopweekkunnen soms het gevolg van een latente Vit B6 deficiëntie. Gedurende de stopwerk kan dan 1 tablet pyridoxine-HCL à 50 mg per dag worden voorgeschreven. Depressieve gevoelens, al dan niet gepaard gaande met een PMS-beeld zijn doorgaans een reactie op de progestatieve component in de gebruikte pil. Niet zo zeer de absolute hoeveelheid van het gebruikte progestativum, maar veeleer de schommelingen in de hormoonspiegels zijn hiervoor verantwoordelijk. Het voorschrijven van een pil met een progestativum met een kortere halfwaardetijd blijkt dan vaak de oplossing. Hiervoor komen in aanmerking pillen, die norethisteron of lynestrenol bevatten en een licht oestrogeen overwicht hebben. Buiten de bijwerking van depressieve aard speelt ook mee dat de pil je weerstand kan verlagen. De pil onttrekt essentiële stoffen. Je ziet ook veel vrouwen die last krijgen van candida.
 
Conclusie:
 
Na een geboorte is je hormoonhuishouding uit balans. Door de pil te slikken onderdruk je het natuurlijke herstel. Ook is de pil of mirena geen geneesmiddel bij ppd. Onder het mom dat er ‘hormonen’ in zitten worden deze vaak voorgeschreven bij postpartum klachten. Dit geeft bij een kleine groep verlichting maar bij een grotere groep klachten. Veel vrouwen die een keer een postpartum depressie hebben doorgemaakt durven de pil niet meer aan en kiezen voor condooms. Niet iedereen heeft last van de pil of de mirena. Maar hormoongevoelig, net bevallen of in /tegen een depressie/paniekstoornis aan zittend moet je erg oppassen met dit soort anticonceptie!