Er schuilt een held in je Kijk maar diep in je hart Je hoeft niet bang te zijn Voor wat of wie je bent Er is een antwoord Zoek maar in jezelf En de zorgen die je hebt zullen wegsmelten Want ook jouw held zit diep van binnen En geeft je de kracht om door te gaan Hij zet je angsten aan de kant Je weet dat je kunt overleven Dus als het voelt alsof alle hoop verdwenen is Kijk in je binnenste en wees sterk Uiteindelijk zul je de waarheid zien Er schuilt een held in jou.

Voel je je rot en zie je het niet meer zitten? Je bent op de goede pagina. Ik zal proberen je op te beuren. Je hebt  behoefte aan een knuffel en een arm om je heen. Dat zullen we hier proberen. Je wilt dat iemand tegen je zegt dat het écht goed komt en dat je snel beter zult worden. Je komt hier ook écht uit. Het is een kwestie van tijd. Die tijd zal met vallen en opstaan komen. De goede perioden zul je weer genieten. En later zul je weer zo goed zijn dat je vergeet hoe het was....Dat kun je niet voorstellen, he? Weet je dat het ook kán gebeuren dat je van de één op de andere minuut beter bent? Wel vaak als je onder behandeling bent, want eerlijk moet ik blijven, maar het kan dus wel. Ik heb het zelf meegemaakt. Na enkele weken zware terugslag ging ik depressief naar bed. Ik dacht dat het niet erger kon, en ik werd wakker..........met een heel happy gevoel!
 
Je voelt je vast heel eenzaam
 
Maar goed: neem dat mee in je negatieve gedachtenspiraal! Nu voel je je vast heel eenzaam. Alsof je de enige moeder op deze planeet bent die hierdoor heen moet. Is het een troost dat nú honderden vrouwen dit ook voelen? Moeilijk blijft het.... Iedereen lijkt plezier te hebben en gaat leuk met de kinderen om. Ze hebben een enorme hoeveelheid energie en lijken te genieten van het leven. Dat kun jij momenteel niet zeggen. Daar mag je best boos en verdrietig om zijn. Maar hou de weegschaal in balans. Veel vrouwen spelen toneel en voelen zich achter gesloten deuren net zo rot als jij nu. Heb je een lotgenote waarmee je kunt praten? Nee? Dat is vaak heel fijn. Je maakt beiden het zelfde door en je hoeft niet uit te leggen wat je bedoelt.....Daar kun je aan gaan werken als je je weer wat beter voelt!
 
Ik was op de plek waar jij nu bent
 
Ik weet hoe het voelt. Ik ben op de plek geweest waar jij nu bent. Dat had je niet verwacht he? Jij dacht natuurlijk dat je de enige tijdelijke bewoonster was? Nou dat is niet zo. Het kan er behoorlijk druk zijn. Maar de anderen zie je niet. Door die dikke dikke mist waar je in zit. Als je luistert naar anderen zul je horen dat zij ook weten hoe het is om daar te 'logeren'. +Het is een heel nare plek. Een plaats waar geen zonlicht is. Alleen duister. Een plaats waar geen ruimte is om te ademen, een sprankje hoop te koesteren. Je bent veel te bang dat de hoop weer zal worden verslagen door de wanhoop. Je wilt geen teleurstellingen meer. Iedereen om je heen zegt dat je moet volhouden. Maar ze beseffen niet dat je óp bent, dat je niet meer kan. Elke keer zeg je het maar ze beseffen de ernst niet van jouw woorden. Soms denk je zelfs dat je er beter niet kan zijn. Dat je kinderen en partner beter af zouden zijn met een andere moeder en vrouw. Je voelt je nutteloos en een last voor hen. Ieder mens kan ziek worden. Stel dat je partner of je kind ziek zou zijn. Zou je hen dan ook niet koesteren en helpen? Dat willen ze voor jou ook doen. Voel je dus niet overbodig. Draai de situatie eens om. Ieder mens is kostbaar. Je bent hier niet voor niets.
 
 
 
 
Ik ben er wel
Ik ben er niet
Ik wieg jou traag
Voel mijn verdriet
Gedachten die gewoon ontstaan
En rustig hun gang blijven gaan
Dat die verdwijnen is mijn grootste wens
Want wat ben ik een vreselijk mens!
Ik hou van je
Maar waarom denk ik dan
Dat je beter zonder mij verder kan?
Ik ben je moeder
Maar zo voelt het niet
Jij bent de liefste
Maar ik voel meer verdriet
Zou zo graag van je houden
En mijn eigen ik weer zijn
Wat zouden we fijn leven
zonder deze innerlijke pijn
Kon ik maar dit gevoel verklaren
Begreep ik er maar een beetje van
Voel me als een buitenstaander
Die niet mee spelen kan
De film trekt voorbij
En de tijd doet mee
Ik tjok mee op het ritme van de dag
Zonder liefde, zonder lach
Geen stil genieten
Of lieve brabbeltaal
Je mama is hier niet helemaal
 Stil zitten we hier
Kind voel mijn verdriet
Dit leven had ik niet voor ogen
Dit leven wil ik niet
 
Auteur Tosca
 
Denk je aan vreselijke dingen?
 
Je bent geen onmens omdat je dingen denkt die heel erg zijn. Dat hebben vele moeders. Het hoort bij het ppd gebeuren. Zie het als een ballon die als een gedachte uit je hoofd plopt. Blaas maar weg. Ze horen niet bij jou.
 
Heb je een paniekaanval?
 
Dus iemand anders heeft het even van je overgenomen? Een mannetje genaamd kwelgeest. Het goede nieuws is dat dit kereltje maar piepklein is, ook al zie jij hem als een reus. Lees de pagina eens over paniek. Paniekaanvallen gaan altijd weer over en horen ook bij een ppd. Het is als het ware een uiting van alles stress.
 
Zie je het niet meer zitten?
 
Oef ook zo'n bekend gevoel. Je voelt je overstroomd door zwartheid. Niets is meer leuk. Lachen heb je al maanden niet gedaan. En toch hoe zwaar het ook voelt, het gaat weer weg.
Of je nu rare gedachten hebt, een paniekaanval, gewoon in een dip zit, of er helemaal even doorheen zit....dit is tijdelijk. Je komt er weer uit.
 
 
 
Maar je bent zo moe!
 
Ik weet dat het voelt alsof je een enorme berg constant beklimt en telkens weer terugvalt. Deze berg is zo steil en zo glad. Niemand begrijpt hoe je ploetert om weer een meter vooruit te komen. En ben je eindelijk iets opgeschoten glij je weer twee meter terug! Hoe hoog de berg ook lijkt, hoe oneindig ver de top reikt, je komt echt bovenop. Weet je wat jij nodig hebt? Een helpende hand. Dit kan een vriendin zijn, je partner, een therapeut, je ouders.....die je naar boven trekken als jouw vermoeide benen niet meer willen.
 
Terugval?
 
Terug naar de werkelijkheid. Er kan een goede reden zijn waarom je je zo voelt. Er zijn natuurlijk 'gewone' terugvallen maar denk eens na: Heb je wellicht veel stress gehad? Of ben je uitgeput? Verkeerd medicijnen ingenomen of overgeslagen? Moet je ongesteld worden of zit je rond je eisprong? Ben je net begonnen met een natuurlijk geneesmiddel? Dit zijn allemaal oorzaken voor een terugval. En heb je eigenlijk wel goed gegeten vandaag? Ook heel belangrijk! 
 
Ben je oververmoeid?
 
Heb je slecht geslapen? te lang op de computer geweest? ruzie gehad met je partner? Dat zijn allemaal factoren die voor een terugval kunnen zorgen.