Testen

Sinds kort kun je thuis testen uitvoeren om te zien hoe bepaalde systemen in je lichaam werken. Vaak zijn het testen die nog niet in Nederland standaard worden uitgevoerd. De vitamine testen kun je ook aan je huisarts vragen. Denk aan: vitamine B 6, B 12,  vitamine D. . Maar progesteron en serotonine zal veel moeilijker worden. Daarom halen we deze testen uit Duitsland. Ik zal je er meer over vertellen.

Wel even de notitie dat de testen onderdeel zijn van een behandeling! Je kunt ze alleen bestellen en/of interpreteren d.m.v. een deskundige. 

 

Welke testen zijn er beschikbaar?

Er zijn er heel veel. In het kort de meest aangevraagde tests.

 • Progesterontest
 • Serotonine test
 • Schildklier test TSH inclusief T 3 en T4
 • Ontlastingtest
 • Candida test
 • Cortisoltest
 • Vitamine B 12
 • Vitamine D

Testen zijn uitsluitend te bestellen voor Nederland. Dit i.v.m. retourzending van het monstermateriaal.

Eenvoudig thuis uit te voeren gezondheidschecks

Uitslag via gecertificeerd laboratorium, 100% betrouwbare uitslag.

De uitslagen zijn meestal binnen 7-10 dagen beschikbaar, waarna de uitslag per post zal worden toegestuurd.                  

De voordelen:


- Men kan zelfstandig de test uitvoeren
- Geen laboratoriumbezoek, geen wachttijd
- Zeker en discreet
- Eenvoudige bediening
- Laboratoriumanalyses door experts

 

Wat meer uitleg over de testen

 

Progesteron speekseltest

Laboratorium analyse van progesteron.

Ter bepaling van de actuele hormonale status.

Over deze test

De hormoondiagnostiek uit speeksel biedt tegenover de bepaling vanuit bloed talrijke voordelen: De monsterafname is niet-invasief, pijnloos en kan op ieder gewenst tijdstip en op iedere plek plaatsvinden. De hormoonbepaling uit speeksel (Saliva) is bijzonder zinvol omdat het beoogde vrije, biologisch actieve deel van de hormonen wordt bepaald.

Progesteron is het belangrijkste hormoon uit de groep van de gestagenen. Progesteron wordt bij mannen en vrouwen gevormd in de bijnieren als voorloper van andere steroïde hormonen en in de hersenen. Bij de man worden geringe hoeveelheden in de testes gevormd. Bij de vrouw grote hoeveelheden, bijna uitsluitend, in het gele lichaam (corpus luteum) en tijdens de zwangerschap in de placenta. Daarom treft men hogere concentraties progesteron aan in de 2e helft van de cyclus, na de ovulatie. Progesteron is de belangrijkste tegenhanger van oestradiol

De uitslagen dienen als basis voor een individuele therapie en moeten met een arts of therapeut worden besproken.

Indicaties

 • opvliegers
 • hoofdpijn en migraine
 • lusteloosheid
 • gebrek aan energie
 • opgezwollen ogen
 • pijn aan ledematen en gewrichten
 • onvervulde kinderwens
 • onregelmatige cyclus
 • stemmingswisselingen
 • depressie
 • concentratiezwakte
 • gewichtsproblemen
 • vroegtijdige rimpelvorming
 • droge huid
 • droge slijmvliezen
 • slaapstoornissen
 • Postpartum depressie
 • P.M.S.
 • Oestrogeendominantie

 

Hormonen vrouw plus speekseltest

                                                             

Laboratorium analyse van de steroïde hormonen oestradiol, estriol en progesteron in het speeksel. Ter bepaling van de actuele hormonale situatie bij de vrouw.

De hormoondiagnostiek uit speeksel biedt in vergelijk met de bepaling vanuit bloed talrijke voordelen: De monsterafname is niet-invasief, pijnloos en kan op ieder gewenst tijdstip en op iedere plek plaatsvinden. De hormoonbepaling uit speeksel (Salvia) is bijzonder zinvol omdat het beoogde vrije, biologisch actieve deel van de hormonen wordt bepaald.

Bij de beoordeling van de gevonden hormoonwaarden in het speeksel is op de eerste plaats de verhouding tussen de individuele hormonen van belang. Zijn de hormonen niet in balans of gaat de hormoonproductie achteruit, dan kan zich dit uiten in de hiernaast opgesomde symptomen.

Monsterafname
Wanneer een cyclus aanwezig is: 21e cyclusdag.
Wanneer een cyclus ontbreekt: iedere dag mogelijk
De uitslagen dienen als basis voor een individuele therapie en moeten met een arts of therapeut worden besproken.

Indicaties:
- bij Premenstrueel Syndroom (PMS)
- bij cyclusproblemen
- bij cyclus gerelateerde stemmingswisselingen of hoofdpijn
- bij gespannen borsten
- bij gewichtstoename (vooral op de buik) of cyclus gerelateerde eetbuien
- bij verminderd libido
- bij depressieve stemmingen
- bij kinderwens
- bij warmteflushes en nachtelijk zweten
- bij slaapstoornissen
- bij angsten/depressie- bij vergeetachtigheid en concentratiestoornissen

 

Serotonine urine test ‘het happy hormoon’

Tijdens en na de zwangerschap wisselt het serotonine niveau. Na de geboorte is het bekend dat er een dip ontstaat. Ben je gevoelig kun je depressief worden of angstig. Andere klachten zijn ook dwang, somberheid, paniek enz. Regulier trekt men het serotonine omhoog met antidepressiva. In de natuurgeneeskunde zijn er talloze middelen beschikbaar om dit ook te doen maar dan zonder de bijwerkingen. Er zijn zelfs middelen die wetenschappelijk aantoonbaar vrijwel net zo goed werken als een antidepressiva.

Serotonine is een biogene amine dat wordt geproduceerd in de menselijke stofwisseling, in de bloedplaatjes, in het maagdarmkanaal en in zenuwcellen. Als boodschapperstof en neurotransmitter coördineert serotonine de stemming, de eetlust, de seksualiteit, de slaap, angst, de temperatuur en de pijnbeleving.

Het gehalte van serotonine in de darmen kan door de voeding worden beïnvloed en het aminozuur tryptofaan ondersteunt de vorming van serotonine in de hersenen via de tussenstap hydroxy-tryptofaan (5-HTP). De cofactoren vitamine B6, biopterine (gevormd vanuit foliumzuur en vitamine B12), magnesium en ijzer verbeteren de synthese van serotonine.  Binnen de moderne laboratoriumdiagnostiek wordt de bepaling van serotonine in de urine gebruikt om een tekort aan serotonine, in relatie met de aanwezige symptomen en andere neurotransmitters en hormonen, te analyseren. Vooral bij depressies en een burn-out-syndroom vormt de serotonine urinetest een belangrijk instrument. De uitkomsten dienen, in geval van een aangetoond serotoninetekort, als basis voor individuele behandeling met serotonine precursors (L-tryptofaan of 5-HTP) en de co-factoren.

Indicaties:

Depressie

Angst

Paniek

Dwanghandelen

enz

 

Schildkliertest TSH inclusief T 3 en T4

 

Vaststellen van de schildklierfunctie gebeurt aan de hand van drie testen: het hypofysehormoon thyroïd stimulerend hormoon (TSH) en de schildklierhormonen vrij tetrajoodthyronine (vrij T4 of ook wel FT4) en vrij trijoodthyronine (vrij T3 of FT3). ‘Vrij’ schildklierhormoon is de fractie die ongebonden in het bloed aanwezig is. Het overgrote deel van T4 en T3 in het bloed is gebonden aan eiwitten en is inactief. Alleen vrij schildklierhormoon is in staat om een hormonale functie uit te oefenen. T4 wordt hiertoe eerst omgezet in het veel actievere T3, onder andere in de lever. Om inzicht te krijgen in de perifere omzetting van T4 naar het bioactieve T3 wordt ook de vrij T3/vrij T4-ratio berekend.

Indicaties zijn o.a.:

Bij trage schildklier:

- aankomen in gewicht

- Droge huid en haaruitval

- vermoeidheid en depressie

Bij een te snelle schildklier:

- afvallen

- onrust en nerveusiteit

- alle functies in het lichaam werken te snel dus je kunt o.a. diarree krijgen, snelle hartslag e.d.

 

ontlasting test

Microbiologische analyse van de aerobe en anaerobe hoofdkiemen en ook van schimmels en gisten (Candida albicans en Candida.) in de ontlasting. De samenstelling van de ontlastingflora is een som van parameters, die een weerspiegeling is van het totaal aan factoren de van invloed zijn op de darm. Veranderingen binnen de ontlastingflora zijn niet specifiek voor bepaalde oorzaken of ziekten, maar zijn wel een indicator van de ernst van de eraan ten grondslag liggende stoornissen.

Indicaties:

- Darmklachten als diaree of obstipatie

- Candida

- Slechte weerstand

- Enz

 

vitamine B 12

Indicaties:

- Vegetariers en veganisten

- Er is een hele lange lijst van klachten bij een vitamine B 12 tekort. Je kunt even mailen als je meer informatie hierover wilt!

 

vitamine D 3    

Indicaties:

- Depressie

- Weerstand

- Gewrichtsklachten

-  Er komen steeds meer onderzoeken naar het belang van een hogere vitamine D status en steeds meer klachten worden aan een lage status gelinkt!

 

Gluten ontlasting test

Gluten ofwel haar eiwitsubgroep gliadine vormen het kleefeiwit (de gluten) van onder andere rogge, tarwe, gerst, spelt, haver, mais en teff. Bij een glutenintolerantie vormt het lichaam antistoffen tegen de gluten zelf alsook tegen eigen lichaamsstructuren (transglutaminase), die dan in de ontlasting kunnen worden opgespoord.

 

Schimmels ontlasting test

Over deze test: Als de bacteriële darmflora verstoord is door het gebruik van bepaalde medicijnen of een onevenwichtige voeding, dan kunnen gisten en andere schimmels zich sterk vermenigvuldigen. Dit resulteert in veel gevallen niet alleen in een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie en buikpijn, maar dan is er ook het vermoeden van een verband tussen darmschimmels en allergieën of overgewicht.

 

Cortisol speekseltest

De hormoondiagnostiek uit speeksel biedt in vergelijking met de bepaling vanuit bloed talrijke voordelen: De monsterafname is niet-invasief, pijnloos en kan op ieder gewenst tijdstip en op iedere plek plaatsvinden. De hormoonbepaling uit speeksel (Saliva) is bijzonder zinvol omdat het beoogde vrije, biologisch actieve deel van de hormonen wordt bepaald.

Cortisol is naast de catecholaminen het belangrijkste stresshormoon. Gezien het grote aantal neuro-endocriene interacties van cortisol leidt een overtollig cortisol onder meer tot stofwisselingsstoornissen zoals obesitas, viscerale vetverdeling en verhoogde bloedlipidenwaarden, diabetes, immuundefecten en een verlaagde afweer voor infecties en tumoren. Dit komt door de remming van de cellulaire Immuunrespons bij een relatieve versterking van de humorale immuunrespons. Het is verantwoordelijk voor de verhoogde afscheiding in acute en steeds terugkerende stresssituaties. De hoogste concentratie in het lichaam is tussen 7 en 8 uur in de ochtend.

De uitslagen dienen als basis voor een individuele therapie en moeten met een arts of therapeut worden besproken.

Indicaties:

overgewicht (vooral in de buikregio)

vermoeidheid

verminderde belastbaarheid

verhoogde prikkelbaarheid

versterkte pijngevoeligheid

 

Candida urine test

Laboratoriumanalyse van D-Arabinitol in de urine. Ter bepaling van een overmatige schimmelgroei in de darm.

 

 

Voor meer informatie kun je even contact opnemen!