Premenstruele klachten of het premenstrueel syndroom (ook wel afgekort tot pms) bestaat uit een grote hoeveelheid klachten die je kunt krijgen voordat je ongesteld wordt. Deze klachten kunnen rond de eisprong ontstaan tot het moment dat de menstruatie doorkomt.
 
Klachten
 
Er zijn zo'n honderdvijftig klachten bekend. Gelukkig krijg je ze niet allemaal ! Een vrouw kan enkele dagen last hebben van p.m.s, maar ook enkele weken per maand. En dat iedere maand weer. Bekende klachten zijn natuurlijk de agressie en de extreme behoefte aan zoet!
 
De meest voorkomende klachten zijn  
 
 • Wisselend stemmingen
 • Boosheid
 • Irritatie
 • Verwarring
 • Depressie
 • Woede
 • Agressie
 • Emotioneel zijn
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Concentratiestoornissen
 • Angsten
 • Gespannenheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Stemmingsveranderingen
 
Grote invloed op dagelijks leven
 
P.m.s. heeft vaak een grote invloed op je dagelijks leven. Je bent een deel van de maand niet jezelf. Je moet rekening houden met je agenda (hoe voel ik me dan?) en je weet elke maand dat je weer in een heel vervelend periode komt. Hoe meer stress hoe erger de pms over het algemeen is. Pms zorgt voor veel relatieproblemen. Ook kinderen moeten het vaak ontgelden. De woede en boosheid bij pms is zelden hanteerbaar. Het komt op en je kunt het niet bedwingen. Ook krijgen veel vrouwen paniek of depressieve gevoelens. Het lijkt wel alsof je uit twee personen bestaat. Eén zonder pms en één met.
 
Wie kan pms krijgen?
 
In principe iedereen. Tieners, jonge vrouwen tot vrouwen richting de overgang. Vaak ontstaat pms na een geboorte. Ook zie je het vaak ontstaan na tijden van stress of verminderde weerstand. Maar ook na het volgen van dieeten!
 
Tegenwoordig zie je veel vrouwen van boven de 30 die PMS ontwikkelen. Dit kan komen door zwangerschappen of door onze maatschappij. Als je zwanger bent geweest staat heel je hormoonhuishouding op zijn kop. Na de geboorte moet deze terugschakelen naar de menstruele huishouding. Ook zakken stoffen na de geboorte naar beneden. Dit moet allemaal weer goed in het gareel komen wil je géén PMS krijgen.
 
 
 
Wat zijn de oorzaken van PMS?
 
Voeding
 
Het eten van bewerkte voeding, slechte voeding, tekort aan goede vetten. Fyto oestrogenen in de voeding, te veel suiker enz.
 
Xeno oestrogenen

Dit zijn chemische stoffen die als het ware slechte oestrogenen aanmaken. Deze stoffen zitten in cosmetica,  BPA (plastic produkten zoals flesjes e.d.), shampoo, badschuim enz.

Een tekort aan essentiele stoffen
 
Vitaminen en mineralen zorgen voor een balans tussen oestrogeen en progesteron.
 
Stress
 
Stress verstoort de hormonale balans. Ook worden stofjes in de hersenen hierdoor in de war gebracht en maak je bijvoorbeeld te weinig serotonine aan wat PMS weer in de hand werkt.
 
De anticonceptie pil of mirena
 
Als je de pil slikt of de mirena gebruikt is je lichaam als het ware schijnzwanger. Dit is heel verwarrend voor het hormonale systeem. Op het moment dat je stopt met deze hormonale anticonceptie moet de hypofyse weer geheel omschakelen. Soms lukt dit niet goed en krijg je klachten.
 
Na de zwangerschap
 
Vaak zie je PMS onstaan na een zwangerschap. De hormonen komen niet meer goed in balans.
 
Uitputting/ burn-out
 
Bij uitputting of een burn-out krijg je vaak last van een verstoorde hormoonhuishouding
 
Hypoglykemie
 
Je krijgt bij PMS bijna altijd klachten met betrekking tot de bloedsuikerspiegel.
 
 
Hoe lang duurt PMS?
 
 
Normaal gesproken zie je pms klachten optreden in de periode vanaf de eisprong tot de menstruatie doorkomt. Bij vrouwen die een post partum depressie hebben gehad of zijn bevallen kan dit wisselend optreden. Zo zie je dat zij vaak nog last hebben als de menstruatie al door is. Of er zijn meer klachten rond de eisprong.De pms na ppd is veelal extreem. Deze kan wel 3 weken duren. Het is een genezingsproces van de ppd maar kan zonder behandeling erg lang duren. Het is in de praktijk mogelijk gebleken om de 3 weken pms terug te brengen naar enkele dagen en een normaal niveau van irritatie, boosheid e.d.
 
 
Wat kun je aan pms doen?
 
Gelukkig kun je vrij veel doen aan pmsklachten. Ik werk met diverse behandelmethoden. Denk aan suppletie, voedingsadviezen en natuurmiddelen. Maar ook progesteroncrème is een mogelijkheid. Er zijn veel vrouwen volledig van hun pms afgekomen. Je hoeft er dus niet mee rond te lopen!
 
 
 
Een op de tien vrouwen vertoont gewelddadig gedrag tijdens menstruatie'
 
Mannen zijn gewaarschuwd: een recent onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk werd uitgevoerd, heeft aangetoond dat één op de tien vrouwen wel eens iets naar het hoofd van hun partner gooit tijdens de menstruatie. De uitslag van de studie, waarbij 1.000 mannen en 1.000 vrouwen werden gevraagd naar hun houding ten opzicht van het premenstrueel syndroom (PMS), maakte duidelijk in hoeverre dit maandelijkse ongemak de Engelse vrouwen beïnvloedt.
Ondanks het leed dat vrouwen met PMS bij hun partners veroorzaken, blijken de meeste mannen een onverwachte gevoeligheid te tonen voor deze maandelijkse kwelling. Mannen zijn over het algemeen meevoelend en meelevend ten opzichte van de menstruatie; slechts 2% gelooft dat vrouwen de menstruatie als smoes gebruiken wanneer het ze uitkomt. Anderzijds blijkt één op de tien mannen zich uit de voeten te maken in de periode voorafgaande aan de menstruatie van hun vrouw. In antwoord op vragen over de beleving van hun eerste menstruatie gaf één op de vier vrouwen toe het als beangstigend te hebben ervaren, omdat zij niet wisten wat er met hun lichaam gebeurde. Hun reacties wezen verder op een interessant generatieverschil tussen de vrouwen. Zo’n 25% van de vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 15 en 24 jaar gaf aan blij geweest te zijn met hun eerste menstruatie, bijna twee keer zoveel als vrouwen in de categorie tussen 45 en 54 jaar. Bijna 80% van de vrouwen heeft tijdens hun vruchtbare jaren last van de menstruatie, met klachten die ongemak en verstoring van hun dagelijks leven veroorzaken. Veel vrouwen zijn zich er niet van bewust dat zij met relatief eenvoudige aanpassingen in hun voeding- en leefgewoontes, zoals het verminderen van de consumptie van cafeïne en alcohol, regelmatig lichaamsbeweging, en het gebruik van de juiste voeding een echt verschil kunnen merken. Ook supplementen op basis van teunisbloemolie kunnen hierbij een rol spelen. In een nieuwe Japanse studie werd opnieuw aangetoond dat het omega-6 vetzuur gammalinoleenzuur uit teunisbloemolie effectief is bij de behandeling van PMS. uitgevoerd door het onafhankelijke Engelse marktonderzoekbureau Ipsos-Capibus in opdracht van Efamol Ltd.
 
Mannen en pms
 
Dat mannen niet altijd begrip hebben voor pms is zeker. Het is ook moeilijk voor hem om dit te begrijpen. Door er meer over te lezen krijgt hij meer inzicht en begrip. Vrouwen zijn onderhevig aan hormonale schommelingen. Dit brengt wisselende emoties met zich mee. Wat kun je doen als partner om de pms te verzachten?
 
 • Hou haar cyclus bij!
 • Besef dat het maar enkele dagen per maand zijn en verwen haar!
 • Besef dat ze die nare opmerkingen zelf ook niet wil maken
 • Plan geen afspraken of 'dingen die moeten'
 • Ontlast haar. Neem meer dingen over.
 • Stress verergert de pms. Rust geeft verbetering
 • Ga geen grapjes maken! Dit zal niet worden gewaardeerd.
 
PMS sinds 1931 erkend
 
'Op enkele koppigaards na zijn de meeste artsen overtuigd van de echtheid van het premenstrueel spanningssyndroom. De aandoening is sinds 1931 erkend als echte ziekte en het bestaan van het syndroom vindt bevestiging in tal van serieuze wetenschappelijke publicaties'. Tot op heden ontbreken laboratorium testen die een objectieve diagnose mogelijk maken en moeten we ons wel baseren op de subjectieve interpretatie van invul lijsten en schalen. Vrouwen die ooit een depressie doormaakten hebben opvallend meer te maken met een ernstig premenstrueel spanningssyndroom dan vrouwen die nooit echt depressie waren.Volgens sommigen zijn episodes van ernstige pms niet meer of niet minder dan 'mini-depressies'.
 
Bron: vrouwen, humeuren en hormonen: Myriamvan Moffaert
 
 
Worsteling voor de menstruatie is in het brein zichtbaar  March 26, 2011
 
Chagrijnig, gestrest en somber: vrouwen, maar vooral de mensen die met hen samen moeten leven- hebben het in de dagen voor de menstruatie niet gemakkelijk. Onderzoekers tonen nu aan dat die hormonale grillen ook in de hersenen zichtbaar zijn. Onderzoeker Lindsey Ossewaarde verzamelde een aantal vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruikten en scande hun hersenen gedurende de menstruatiecyclus. Ze ontdekte dat een aantal gebieden in de hersenen kort voor de menstruatie actiever werden. Het ging met name om de delen die betrokken zijn bij het reguleren van de emoties en het uitzien naar beloningen.
 
Eng
 
De dames kregen op verschillende momenten in hun cyclus enge filmpjes te zien. Terwijl de vrouwen de filmpjes bekeken, werd een hersenscan gemaakt. Vlak voor de menstruatie konden de vrouwen veel minder spanning verdragen: dat was merkbaar aan een hogere hartslag en veranderingen in de amygdala (het deel van de hersenen dat onder meer betrokken is bij gevoelens van angst). De activiteit in de amygdala verandert ook als er geen extra stress is. “Het grijze stof-volume neemt kort voor de menstruatie toe en erna af. Dat wil zeggen dat de amygdala plasticiteit kan vertonen,” vertelt Ossewaarde. “Daar waren al wel aanwijzingen voor dat dat überhaupt zou kunnen, maar nieuw is dat het ook kan plaatsvinden onder invloed van hormonen.”
 
Seks of shoppen
 
Vrouwen die bijna ongesteld worden, krijgen ook zin in bepaalde dingen. Zo hebben ze bijvoorbeeld meer zin in eten, seks, winkelen en schoonmaken. “Dergelijk gedrag heeft te maken met motivatie en beloning; in de vakliteratuur vallen dan de termen wanting en liking. Bij liking gaat het om het snel consumeren van een beloning, bij wanting om het anticiperen daarop. Trek hebben maar uitstellen – ex-rokers zal het bekend voorkomen – kan leiden tot craving ofwel hunkeren. Dat klinkt negatief, maar het wekt wel motivatie op en geeft energie. Wat ik voor het eerst heb aangetoond, is dat je bij vrouwen kort voor de menstruatie in het wanting-gebied in de hersenen, het ventraal striatum, meer activiteit ziet dan daarna.”
Ossewaarde toont met haar onderzoek aan dat de hersenen van vrouwen zich gedurende de cyclus ontwikkelen. Dat betekent dat de hersenen van vrouwen op bepaalde momenten cruciaal verschillen van die van de mannen. En dat is nuttige informatie voor hersenonderzoekers. Nu maken zij vaak gebruik van mannen voor hun studies, omdat het brein van de vrouw onderhevig is aan hormoonschommelingen. Ossewaarde laat zien dat de resultaten die die onderzoeken opleveren lang niet altijd representatief zijn voor vrouwen.
 
 Bron: Persbericht Radboud Universiteit
 
Lui zenuwstelsel veroorzaakt PMS
 
Japans onderzoek laat zien dat PMS in verband staat met een sterk afgenomen activiteit van het autonome zenuwstelsel. Dit stelsel reguleert onder meer de bloeddruk en de darmactiviteit. Hoe erger vrouwen last hebben van PMS, hoe minder actief het zenuwstelsel bleek te zijn. De wetenschappers onderzochten 62 vrouwen met PMS. Vooral in de laatste dagen voor de menstruatie bleek het autonome zenuwstelsel niet goed te werken. Deze bevindingen kunnen helpen bij het vinden van een betere behandeling. PMS komt voor bij veel vrouwen, maar is bij sommigen zo erg dat het dagelijkse functioneren daardoor niet goed meer mogelijk is. Klachten zijn ernstige buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Japans onderzoek laat zien dat PMS in verband staat met een sterk afgenomen activiteit van het autonome zenuwstelsel. Dit stelsel reguleert onder meer de bloeddruk en de darmactiviteit. Hoe erger vrouwen last hebben van PMS, hoe minder actief het zenuwstelsel bleek te zijn. De wetenschappers onderzochten 62 vrouwen met PMS. Vooral in de laatste dagen voor de menstruatie bleek het autonome zenuwstelsel niet goed te werken. Deze bevindingen kunnen helpen bij het vinden van een betere behandeling. PMS komt voor bij veel vrouwen, maar is bij sommigen zo erg dat het dagelijkse functioneren daardoor niet goed meer mogelijk is. Klachten zijn ernstige buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en misselijkheid.
 
Bron: BBC 20-12-2007
 
België zoekt de oorzaak in de hormonale veranderingen tijdens de cyclus
 
Er wordt thans intensief onderzoek gedaan naar het ontstaan en de behandeling van het premenstrueel syndroom. Eén ding staat vast: hormonen spelen zeker een rol. Net als bij menstruatiepijn treden ook premenstruele klachten alleen op als men tijdens de menstruatiecyclus een eisprong heeft gehad. De oorzaak moet dan ook gezocht worden in de hormonale veranderingen die optreden tijdens de tweede helft van de cyclus. Tijdens die weken stijgt namelijk de hoeveelheid progesteron in het bloed, om vlak voor de menstruatie weer snel af te nemen. Men neemt aan dat die wisseling in het progesterongehalte aan de basis ligt van het premenstrueel syndroom, al weet men niet exact hoe het één tot de ander leidt. Wellicht blijft bij vrouwen met ernstige PMS-klachten de progesteron-spiegel te laag, zodat het hormoon oestrogeen de bovenhand kan houden. Dit is de meest gangbare en aanvaardbare verklaring voor het premenstrueel syndroom
Bron: e-gezondheid.belgie