En dan is ie er! Jouw baby! Dit zou een enorm indrukwekkend moment moeten zijn. Een moment waarop je moederinstinct gelijk alles overneemt en er een overweldigende hoeveelheid liefde losbarst. Dat kan inderdaad. Maar het kan ook anders. Er zijn ook moeders die een baby krijgen en zeggen: 'leg dat kind weg en laat me met rust!'
Niet elke moeder heeft gelijk dat bijzondere gevoel! Soms moet dat groeien. Dat kan best een tijdje duren! Maar je ziet in de media niet anders dan stralende moeders die vreselijke bevallingen doorstaan en dan gelijk erna zeggen: 'hij was het waard, ik ben de pijn al vergeten!'  De werkelijkheid is toch wel een tikkeltje anders!
 
Dacht je voor de bevalling nog gelijk je bed uit te springen? Je bent nu waarschijnlijk al blij dat je de wc kunt redden! En dan moet je nog plassen (au au). Of met je onderste in een badje met soda. Een badje??? Soda?  Als je uit bent gescheurd of geknipt zul je blij zijn met het zwembandje van je zoontje van 2. Dat is de enige manier om pijnloos te zitten. Voor de rest heb je vaak het gevoel alsof je door 4 vrachtwagens bent overreden. Je bent niet meer zo fit als voor de zwangerschap! Die 9 maanden en de geboorte hebben je vaak behoorlijk gesloopt! Terwijl je loopt als Donald Duck omdat je kraamverband hebt gekocht in plaats van die fijne dunne, lopen je borsten leeg, heb je pijn in je onderste regio en verwacht men dat je koffie zet, de baby eten geeft en op een roze wolk wegdrijft.Het kraambezoek lijkt de baby leuker dan jij zelf te vinden en je voelt je de slechtste moeder die er bestaat. Het enige wat je wilt is dat iedereen ophoepelt zodat je kunt slapen. Maar dat lukt niet want je baby wilt om het uur voeding. Hoezo om de 3 uur? En dat 24 uur per dag. Als je s' nachts eindelijk je bed in kruipt en bewusteloos in slaap valt gaat de kleine huilen. Je bent even zijn naam kwijt. Hoe heet hij ook al weer? O, ja Kevin. Je geeft je partner een por en zegt dat Kevin moet eten. De schat zegt uitgeput te zijn van de bevalling en snurkt door. Niet wakker te krijgen. Man snurkt, baby huilt (steeds harder), hechtingen doen steeds meer pijn en jij begint ondertussen terug te verlangen naar je vorige leven!
 
Het hoort er allemaal bij!
 
De paniek breekt helemaal aan als de kraamverzorgster aan het eind van de dag weggaat en jullie samen blijven  met de baby. Lieve help! Wat moet je doen als hij huilt? Hoe doe je een luier om? Buiten een cavia in je jeug heb je nog nooit zoveel verantwoordelijkheid gehad! Je partner denkt dat jij het wel weet. Jij bent zijn moeder! Logisch dat je wil wegkruipen in een hoekje.
 
 
Er is een gezegde:"Er is een dorp voor nodig om een kind op te voeden". Vroeger had je veel meer ondersteuning van 'de wijze vrouwen'! Je moeder, je schoonmoeder, je schoonzussen die al kinderen hadden. Zij woonden vaak ook bij elkaar in de straat of buurt. De buurvrouw stond je met raad en daad bij. Tegenwoordig is dat niet meer zo.
Jammer genoeg is er eerder onderling een soort competitiegedrag ontstaan. Als je 2 dagen na de geboorte op de fiets naar de supermarkt gaat ben je een harde! Knap hoor! Maar vroeger hadden ze in je bed gestopt! Een kind krijgen is een spannende en ontroerende periode maar het is tevens een enorme stressfactor. Door goede voorlichting kun je als aanstaande moeder nuchter naar zowel de leuke als vervelende kanten kijken en je hier op voorbereiden.
 
Bij een normale zwangerschap, normale bevalling en kraamtijd duurt het ongeveer nog een jaar tot anderhalf jaar eer je lijf weer in conditie is! Laat staan dat dit niet zo is, dan duurt het mogelijk nog langer!
 
 
Met behandeling kun je je conditie verbeteren en het herstel bevorderen.
 
Er lijkt een taboe op te rusten als je zegt het moederschap zwaar te vinden. Wel, het is alsof men niet wilt dat je de roze wolk doorbreekt. Hoe is het nu echt?
 
 • Een baby is niet altijd zo leuk als het lijkt!
 • Een baby heeft 24 uur per dag zorg nodig. Ook als jij moe bent.
 • Je zult het zwanger niet kunnen voorstellen, maar eenmaal moeder ben je dolblij dat je om 2 uur s' middags aangekleed bent.
 • Je zult een douche of rustig naar de wc gaan als een luxe gaan ervaren!
 • Je zult beseffen dat je nog nooit zo moe bent geweest in je leven als in deze periode!
 • Je relatie zal behoorlijk onder druk komen te staan.
 • Het is niet gek dat je blij bent als iemand wilt oppassen en jij er vandoor spurt.
 • Er is geen zwaardere baan dan het moederschap!
 • De bladen geven een vertekend beeld! Je baby is geen pop die je leuk aan kunt kleden en weg kunt leggen na zijn/haar flesje waarna deze lief in slaap valt.
 • Je zult waarschijnlijk uren met een huilende baby zitten. Uren hem op je arm laten sussen, niet aan een boterham toekomen, s' nachts enkele keren eruit moeten, en je kunt geen pauze knop indrukken. Het gaat door.
 
Wat valt tegen?
 
Na de bevalling komt het besef dat de zwangerschap en geboorte een zware aanslag zijn geweest op je lijf. De hormonen gieren door je lichaam. Je kunt haast niet zitten door de hechtingen en je moet er niet aan denken dat je na een borstontsteking nog verder moet met voeden. Je zwabbert van moeheid door het huis. Een grote groep moeders moet wennen aan de baby. Sommige vrouwen vinden het echt tegenvallen. Ze raken in paniek en willen terug naar hun oude leven. In extreme gevallen wilt de moeder haar kind niet meer zien of er voor zorgen. Huilbaby's kunnen er voor zorgen dat je met je partner ruzie maakt om een uurtje slaap. Je kunt je ogen amper openhouden en toch moet je er 's nachts om de beurt uit. Je kunt boos worden op je partner. Veel koppels zien hun relatie na de geboorte als een plumpudding in elkaar zakken. Het is vaak de eerste echte vuurdoop waar je samen doorheen moet ! Het eerste jaar is zwaar en vaak helemaal niet zo leuk! En dan heb je nog niet eens een postpartum depressie. Dit is allemaal echt normaal!
 
'Dan is het zover. De geboorte kondigt zich aan. De baby wordt geboren. Je lichaam is hormonaal uit evenwicht en de inspanningen van de bevalling maken plaats voor uitputtingsverschijnselen. In de eerste dagen zijn de gevoelens vaak tegenstrijdig: je bent gelukkig maar tegelijkertijd heel moe. Je nieuwe huisgenoot gooit je vertrouwde dagritme in de war en eist al je tijd op. Het is zwaarder dan je had gedacht. Met de komst van een baby moet een vrouw dag in dag uit haar eigen behoeften aan slaap, voedsel en conversatie opzij zetten voor een ander. Veel moeders hebben het gevoel dat ze de hele dag met de baby in de weer zijn en verder niets gedaan hebben. De krant lezen, een douche nemen of een maaltijd bereiden worden opeens de belangrijkste activiteiten van de hele dag. Een baby kan je gelukkig maken. Toch zijn de dagen die je wijdt aan je kleine uk niet alleen rozengeur en maneschijn. Er zijn ook momenten van verveling, irritatie en frustratie. Wanneer de baby veel huilt bijvoorbeeld zet dat een domper op de vreugde. Wanneer je heel moe bent  is iedere inspanning er één te veel. Jonge moeders zijn vaak maanden aan een stuk moe. Soms richten ze hun agressie op hun partner die ondanks de baby zijn vroegere leventje gewoon lijkt voort te zetten. Soms zijn er ook agressieve gevoelens tegenover het kind zelf, dat ze onbewust verantwoordelijk stellen voor de moeilijke positie waarin ze geraakt zijn'
 
(bron: vrouwen, humeuren en hormonen
 
Het eerste jaar is bijna altijd zwaar. Jij moet wennen aan de baby, een nieuw ritme en de baby moet zijn draai vinden buiten de baarmoeder. Je kunt je van te voren niet voorstellen dat zo'n klein baby'tje zoveel werk is! Het lijkt onmogelijk maar je bent er de hele dag mee bezig! s' Avonds kun je niet zeggen dat je klaar bent want de baby moet 24 uur per dag verzorgd worden! Als je weggaat lijkt het een volksverhuizing aan spullen die je mee moet nemen. Heb je al een ouder kindje? Dan ken je de situatie wel dat je gesloopt door de supermarkt loopt met een huilende baby en een gillende woedende peuter op de grond die weigert om nog een stap te verzetten. Op zulke momenten is het heel normaal dat je je afvraagt waarom een kind ook al weer zo leuk was!
 
Weet je dat:
 
 
 • Het niet voor elke vrouw leuk is om zwanger te zijn. Sommigen zijn echt blij dat het voorbij is!,
 • Lang niet elke moeder blij is als je aan haar dikke buik zit! BLIJF VAN ME AF!
 • Veel vrouwen pijnbestrijding willen bij hun bevalling maar zichzelf dan een watje vinden?
 • Je geen slechte moeder bent als je geen borstvoeding wilt geven. Ieder vrouw mag zelf kiezen. Kies voor datgene waar jij je fijn bij voelt
 • Het normaal is dat je rustig aan doet als je net bent bevallen of borstvoeding geeft. Het daarentegen niet normaal is dat je doorrent en net doet alsof je supervrouw bent (die bestaat trouwens niet)
 • Sommigen echt een gevoel van spijt hebben! Denken: 'Waar ben ik aan begonnen!'
 • Het gevoel soms nog dieper gaat en je denkt:' Ik wil dit niet! ik wil mijn oude leven terug!'
 • Je na een bevalling niet gelijk weer fit bent zoals in de film. Je loopt waarschijnlijk krom van de hechtingen, zit op een zwembandje en voelt je alsof je door 7 vrachtauto's bent overreden.
 • Je buik er na de bevalling uitziet én aanvoelt alsof er nog 3 kinderen in zitten?
 • De kraamtijd niet altijd een grote roze wolk is. Soms wil je jezelf onder het dekbed verstoppen en huil je de hele dag.
 • Het normaal is dat je schrikt van de verantwoordelijkheid. Zo'n kindje is volledig van jou afhankelijk. Logisch dat je dan soms rare dingen denkt.
 • Een baby niet altijd leuk is. Soms heb je gewoon zin om eens lekker een boek te lezen, en heb je geen blij gevoel als je weer een fles of de borst moet geven. Geen enkele baan is altijd leuk, ook het moederschap niet.
 • Je na een aantal weken met je baby je het liefst gillend het huis uit wilt rennen? Je bent de boeboe taal en de voedingen gewoon spuugzat
 • Het heel normaal is dat je na een aantal weken met een huilend kind te hebben doorgebracht, er geen lief baby'tje er meer in kan zien, maar een klein monstertje.
 • Het niet gek is dat je om acht uur in de avond naar bed wilt
 • Veel moeders na de geboorte niet gelijk verliefd zijn op de baby, maar dit niet durven zeggen?
 • Eenmaal in bed, je ab so luut geen behoefte hebt aan seks. libido? wat is dat?

 

Wennen
 
Het is dus heel normaal dat je tegenstrijdige gevoelens hebt na een bevalling. Het kost een aantal maanden eer je een beetje in een ritme zit qua verzorging van de baby. Jij en je partner en de baby moeten een nieuwe plek veroveren in het gezin. Jullie moeten op elkaar ingespeeld raken. De babytijd kan schattig zijn maar is ook vaak slopend vermoeiend. Na een aantal maanden is het tere en kwetsbare van een baby minder, gaat de kleine brabbelen en voor je het weet loopt hij of zij. Tegen die tijd kun je je waarschijnlijk niet meer voorstellen dat je ooit geen kind had. Het is een kwestie van tijd.